Etusivu » Kaikki Akkusastoorit » Akkusastoori 1/2017 » Krista Soukola: ”Haluan olla AIPA-hankkeen näkyvä äänitorvi”

Virve Streng

Krista Soukola: ”Haluan olla AIPA-hankkeen näkyvä äänitorvi”

Krista Soukola aloitti kehityspäällikön tehtävässä AIPA-hanketoimistossa vuodenvaihteessa. Hän seuraa tehtävässään Thomas Bergiä, joka palaa kihlakunnansyyttäjäksi Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirastoon maaliskuun alussa. Krista työskentelee AIPA-hankkeessa vuoden 2018 loppuun saakka.

Millainen työhistoria sinulla on?

Minulla on syyttäjänkokemusta eri virastoista jo vuodesta 1999, ja olen työskennellyt aikoinaan myös verohallinnossa. Olen nyt virkavapaalla Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastosta. Vuosina 2011–2012 työskentelin Valtakunnansyyttäjänvirastossa poliisirikostiimissä. Olen työskennellyt myös työ- ja virkarikosten parissa avainsyyttäjänä.

Miten tulit hakeneeksi AIPA-kehityspäällikön tehtävää?

Minulle vinkattiin tehtävästä. Aluksi torjuin ajatuksen, mutta sitten aloin miettiä, että nyt olisi hyvä sauma kokeilla jotain uutta. Jari Aarnioon liittyvät tutkinnat olivat työllistäneet minua monta vuotta, ja vihdoin työtilanne on sellainen, että pystyn keskittymään johonkin muuhun. Olen iloinen, että päätin hakea, koska muuten olisi ollut helppo jämähtää vanhoihin tehtäviin. Minua on aina kiinnostanut työmenetelmien kehittäminen, joten olen aloittanut uuden työni innolla. AIPAssahan ei ole kyse vain uuden tietojärjestelmän luomisesta vaan koko työkulttuurin muutoksesta.

Mitä toimenkuvasi sisältää?

Opeteltavaa kyllä riittää, jo ihan termeistä lähtien! En ole ennen työskennellyt tällaisessa projektiorganisaatiossa, joten työskentelytapa on uusi. Nyt aluksi osallistun sakko-AIPAn hyväksymistestaukseen, jotta järjestelmä on valmis valtakunnalliseen käyttöönottoon. Työpäiväni kuluvat myös erilaisissa kokouksissa, työryhmissä ja verkostoitumisessa. Erityisen tärkeä kumppani on poliisi, jotta sen Vitja-järjestelmä ja AIPA saadaan pelaamaan hyvin yhteen.


Kuva Virve Streng

AIPAsta on luotava käyttäjäystävällinen järjestelmä, siksi toiveiden kertominen on tärkeää. Erityisesti sihteerien näkökulmaa kaivataan.

Miten sähköistä työskentelytapaa voisi harjoitella jo nyt?

Esitutkintapalaverien yhteydessä voi esittää poliisille pyynnön, että materiaali toimitettaisiin sähköisesti. Aineistoa voi käsitellä PDF-XChange Editor -ohjelmalla tekemällä siihen muistiinpanoja ja linkittämällä todisteita. Joissakin syyttäjänvirastoissa tätä on jo harjoiteltu. Syyttäjien ja sihteerien kannattaisi pohtia keskinäistä työnjakoaan aineiston sähköisessä käsittelyssä, eli kuuluisiko esimerkiksi todisteiden linkittäminen luontevasti sihteerien toimenkuvaan. Mikäli mahdollista, kannattaa harjoitella myös kahden näytön kanssa työskentelyä.

Tuleeko työsi näkymään syyttäjänvirastojen arjessa?

Haluan olla AIPA-hankkeen näkyvä äänitorvi kentällä. Minulle voi antaa ehdotuksia AIPAn toiminnallisuuksien suunnittelua varten. Rikos-AIPAn suunnittelu on vielä alkuvaiheessa, joten vaikutusmahdollisuuksia on. Minulle saa ilmoittautua, jos tuntee kiinnostusta AIPAn kehittämiseen. Haluan koota kehittämistyön tueksi aktiivisen porukan niin AIPA-avainvaikuttajista kuin muistakin. Erityisesti sihteerien näkökulmaa kaivataan! Suunnittelussa on otettava huomioon myös niiden käyttäjien tarpeet, jotka eivät ole niin sinut sähköisen työskentelytavan kanssa. AIPAsta on luotava käyttäjäystävällinen järjestelmä, siksi toiveiden kertominen on erittäin tärkeää.

 
Julkaistu 8.2.2017
Sivun alkuun |