Koonnut Jonna Ryynänen
Toimittanut Maria Turkia

UUDET SYYTTÄJÄT, TYÖ JA TULEVAISUUS

”Annan kaikkeni ja aion kehittyä entistä paremmaksi”

Mitä tuore syyttäjä ajattelee urastaan ja tulevaisuudestaan? Kysyimme sitä kolmelta syyttäjätulokkaalta, jotka olivat mukana kevään 2017 Uuden syyttäjän päivillä VKSV:ssä.

Apulaissyyttäjä Jesse Jokinen:

"Haluaisin tuntea tehneeni työssäni jotakin tärkeää, hyödyllistä ja antoisaa"

Jesse Jokinen työskentelee apulaissyyttäjänä Länsi-Suomen syyttäjänvirastossa Turussa, jossa hän aloitti maaliskuussa 2017. Jo viime kesänä hän oli harjoittelijana syyttäjänvirastossa Porissa.

Miksi hakeuduit syyttäjälaitoksen palvelukseen?

Jo opiskelujen alkuaikoina kiinnostuin rikos- ja prosessioikeudesta. Syyttäjän työ on itsenäistä, pohdintaa ja perehtymistä vaativaa sekä vaihtelevaa. Prosessaaminen on kiinnostavaa ja työtoverit mukavia samoin kuin työympäristö.

Mitä odotat apulaissyyttäjäajaltasi?

Odotan oppivani paljon syyttäjän työn osa-alueista. Jonkinlaisen yleiskäsityksen olen jo saanut, mutta toivon myös pääseväni tutustumaan lähemmin syyttäjälaitoksen ja yhteistyötoimijoiden erilaisiin, syyttäjän toimiin liittyviin tehtäviin. Odotan eri tavoin haastavia tapauksia, istuntopäiviä ja kehittymistä työssäni. Tyky-toiminnan osalta odotan sulkapallotuloksien paranevan. Sählyn suhteen olen varovaisen optimistinen: liikkuvuus kentällä on ihan ok, mutta osumatarkkuutta pitää parantaa.


”Viideltä seuraavalta vuodelta odotan, että sulkapallotulokseni paranevat. Sählyn suhteen olen varovaisen optimistinen. Toivon myös löytäväni itselleni hauskan kahvimukin”, Jesse Jokinen sanoo. Kuva Jonna Ryynänen

Mitä odotat syyttäjän uraltasi?

Toivon pitkää ja antoisaa uraa. Ainakin uran alkupuolella työrupeamien pituudet ja kenties paikatkin vaihtelevat, mutta opiskeluvuosina olen tottunut tilkkutäkkimäiseen elämäntyyliin. Jahka olen paremmin ehtinyt tutustua työhön, löydän varmaankin sen kiinnostavimman osa-alueen. Eläkkeelle siirtyessä – näillä näkymin varmaankin lähempänä sataa ikävuotta – haluaisin tuntea tehneeni työssäni jotakin tärkeää, hyödyllistä ja antoisaa sekä itselleni että yhteiskunnalle ja muille ihmisille.

Mitä aiot syyttäjänä antaa työllesi ja työyhteisöllesi?

Pyrin olemaan tehokas ja tarkka. Opiskeluhistoriastani ja harrastuksistani löytyy vähän kaikenlaista, joten ehkä voin tuoda työyhteisöön myös hieman muodikasta outside-the-box -ajattelua. Lisäksi tuon huonon huumorintajun, josta taitavat kärsiä lähinnä työkaverit.

Missä toivot olevasi viiden vuoden kuluttua?

Toivottavasti syyttäjälaitoksen palveluksessa, mielellään auskultoineena. Taidot ovat toivottavasti tuolloin jo hieman kehittyneet. Kansalaiskunnosta en tiedä, onko sen koetteleminen hyvä asia vai ei. Sijaintina läntinen Suomi tuntuu hyvältä, mutta mitään en sulje pois. Toivon myös, että viidessä vuodessa löydän itselleni hauskan kahvimukin.

Johanna Ojala haluaa vastuuta, itsenäisyyttä ja työntäyteisiä päiviä.

Apulaissyyttäjä Johanna Ojala:

Olen alusta asti tuntenut, että kuulun joukkoon ja työpanostani arvostetaan

Johanna Ojala aloitti apulaissyyttäjänä Länsi-Suomen syyttäjänvirastossa Porissa marraskuussa 2016. Hän tuntee olevansa itselleen sopivissa tehtävissä.

Miksi hakeuduit syyttäjälaitoksen palvelukseen?

Minulle on aina ollut tärkeää, että asiat tehdään oikein, ja syyttäjän työssä pääsee osaltaan vaikuttamaan siihen, että rikoksen tehneet saatetaan vastuuseen teoistaan. Aiemmissa töissäni käräjäoikeudessa olen päässyt seuraamaan sivusta syyttäjien työskentelyä, ja myös siitä näkökulmasta työ vaikutti kiinnostavalta.

Mitä odotat apulaissyyttäjäajaltasi?

Olen saanut perehtyä monipuolisesti syyttäjän työhön. Tutorin ja muiden syyttäjien kanssa käytyjä lukuisia keskusteluja pidän oppimisen kannalta erittäin arvokkaina, ja niitä odotan käytävän jatkossakin. Haluan myös tutustua sidosryhmien toimintaan.

Mitä odotat syyttäjän uraltasi?

Odotan vastuullisia tehtäviä, itsenäistä päätöksentekoa ja työntäyteisiä päiviä. Kunhan kokemusta on karttunut, olisi mukavaa päästä hyödyntämään syyttäjän työssä myös aiemmissa työpaikoissani ja opinnoissa oppimaani, kuten työsuojelu- ja talousosaamista.

Mitä aiot syyttäjänä antaa työllesi ja työyhteisöllesi?

Olen omistautunut työlleni ja hoidan tehtäväni parhaan kykyni mukaan. Aiemmissa töissäni olen ollut mukana muun muassa työskentelytapojen kehittämisessä ja tapahtumajärjestelyissä, ja tätä kokemusta jaan mielelläni. Työyhteisössä olen alusta asti tuntenut, että kuulun joukkoon ja työpanostani arvostetaan – vastaavaa toivon itsekin antavani muille.

Missä toivot olevasi viiden vuoden kuluttua?

Syyttäjäksi pääseminen on ollut yksi haaveistani. Voin ilman epäilyksen häivää todeta, että toivon viiden vuoden kuluttua edelleen työskenteleväni syyttäjänä.

”Tämä on ollut elämäni parasta aikaa”, Silvia Autio toteaa.

Kihlakunnansyyttäjä Silvia Autio:

"Oppiminen ei tällä alalla lopu koskaan"

Silvia Autio on työskennellyt Itä-Suomen syyttäjänvirastossa Kuopiossa noin vuoden. Opiskeluaikanaan hän harjoitteli kolme kuukautta Sisä-Suomen syyttäjänvirastossa Tampereella. Silvia on edennyt apulaissyyttäjästä kihlakunnansyyttäjäksi.

Miksi hakeuduit syyttäjälaitoksen palvelukseen?

Syyttäjän työ on aina kiinnostanut minua, ja se onkin yksi syy siihen, että hain oikeustieteelliseen opiskelemaan. Opinnoissanikin painotin erityisesti rikos- ja prosessioikeutta.

Mitä sait apulaissyyttäjäajaltasi?

Sain paljon käytännön kokemusta syyttäjän työstä. Huomasin myös, että paljon on vielä opittavaa, eikä oppiminen lopu tällä alalla koskaan.

Mitä odotat syyttäjän uraltasi?

Odotan, että kehityn koko ajan paremmaksi syyttäjäksi ja pääsen työskentelemään entistä mielenkiintoisempien juttujen parissa.

Mitä aiot syyttäjänä antaa työllesi ja työyhteisöllesi?

Annan kaikkeni ja aion kehittyä entistä paremmaksi.

Missä toivot olevasi viiden vuoden kuluttua?

Toivon edelleen olevani syyttäjälaitoksen palveluksessa.

Kerro vielä jotain, mikä liittyy työhösi syyttäjälaitoksessa

Aikani Itä-Suomen syyttäjänviraston Kuopion toimipaikassa on ollut elämäni parasta aikaa. Olen viihtynyt niin työssäni kuin työtovereideni joukossa ja olen myös kotiutunut kaupunkiin ällistyttävän hyvin.

 
Julkaistu 20.6.2017