Maria Turkia ja Virve Streng

Valtakunnansyyttäjänvirasto sai uudet toimitilat

Valtakunnansyyttäjänvirasto muutti helmikuun lopulla monitilaympäristöön Sörnäisten Lintulahteen. Kysyimme kokemuksia, miltä työskentely uudenlaisessa ympäristössä on tuntunut.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen:

"Erityisen mukavaa on, kun työkaverit ovat lähellä"

Raija Toiviainen viihtyy valoisissa ja puhtaissa työtiloissa. Hän näkee monimuotoisuuden edut, mutta tiedostaa myös hankalat asiat: – Niistä pitää keskustella avoimesti, hän sanoo. Kuva Maria Turkia

Miten työskentelysi uusissa tiloissa on sujunut?

Olen iloisesti yllättynyt siitä, miten mukavasti työ sujuu. Vaikka suhtauduin alun perinkin positiivisesti tai ainakin uteliaasti muutokseen, mietin myös hieman huolestuneena, kuinka tämä minun ja muidenkin työ monitoimitilassa mahtaa onnistua. Pohdin, pystynkö keskittymään, kuinka sujuvat keskustelut ja esittelyt henkilökunnan kanssa, kun niitä on pitkin päivää paljon. Entä paperipinojen selaaminen ja kuljettaminen, kuinka vaivalloista se on? Luulin myös, että työni luonteen vuoksi joudun viettämään päiväni pienessä kopissa erilaisten neuvonpitojen käymiseksi. Onneksi näin ei ole käynyt. Pakko kuitenkin myöntää, että edelleen haikailen Bulevardin kiehtovaa seutua, vaikka onhan meillä nykyään mahtavat merimaisemat.

Onko nimeämätön työpiste tuottanut sinulle ongelmia?

Alussa asettautuminen ja poislähtö veivät sen verran aikaa, että piti heti miettiä, miten homman tekisi fiksuiten. Olen sittemmin huomannut, että en tarvitse koko rekvisiittaa työpöydälle – vain koneen ja sen failin, jota kulloinkin työstän. Kunhan digilukutaito karttuu, pääsen hyvässä lykyssä joistakin faileista kokonaan eroon. Senkin olen huomannut, että hakeudun mielelläni talon hiljaisiin osioihin, mutta minua ei haittaa, että naapuri on lähellä ja vaihtuukin usein. Työpiste on aina löytynyt haluamaltani alueelta, ja työnteko sujuu nimeämättömän pöydän ääressä hyvin.

Mikä tiloissa on yllättänyt positiivisesti?

Valoisuus, värit ja puhtaus. Myös tilojen monimuotoisuus on mukavaa. Kirjasto, taukotila ja keittiö ovat erityisen viihtyisät ja varmaan myös terassi, kunhan säät sallivat sinne piipahtamisen. Työpisteiden kaksi näyttöä, säädettävä pöytä ja tuoli lisäävät kummasti työn iloa. Erityisen mukavaa on, kun työkaverit ovat lähellä. Uusissa tiloissa saa heihin aivan toisenlaisen kontaktin. Yllättävää, että minusta meillä on Lintulahdessa jotenkin hiljaisempaa ja rauhallisempaa kuin Albertinkadulla, vaikka olemme nyt tiiviimmin yhdessä. Olen myös saanut monta pientä ja isompaakin asiaa hoidettua ilman palaveria tai sähköpostia, kun työkavereita näkee useammin.

Oletko kokenut tiloihin liittyviä ongelmia tai kuullut muilta sellaisista?

Minulla on paljon kokouksia, ja jotkut kokoustilat, joita vuokraamme, ovat melko pieniä. Jos ei muista pitää taukoja, happi tuntuu loppuvan. Olisikin hyvä aina tarkistaa, millainen joukko mihinkin tilaan mahtuu, ja että tarjolla on juotavaa. Albertinkadun iso neukkari oli aina riittävän kokokoinen. Muuten en itse ole kokenut tiloja ongelmallisiksi. Kaappitilaakin minulla on riittävästi, vaikka luulin, etten saa papereitani mahtumaan.

Taiteilija Jaana Väisäsen suunnittelema Sulka-teos on saanut arvoisensa paikan taukotilasta. Kuva Senaatti

Olen tietoinen siitä, että kaikkien kokemukset eivät ole myönteisiä. Ymmärrän tämän hyvin, sillä onhan muutos aikamoinen. Minulle on kerrottu ja olen keskustellutkin mm. siitä, että ilman työhuonetta on vaikea keskittyä, nimeämättömän työpisteen varustaminen ja siivoaminen päivittäin vie kohtuuttomasti aikaa samoin kuin pöydän ja tuolin säätäminen. Työpöydillä on joidenkin mielestä liian vähän laskutilaa. Työtehon kannalta olisi mukavampaa jättää keskeneräinen työ pöydälle ja jatkaa siitä aamulla. Myös sitä on kritisoitu, että työ keskeytyy päivän mittaan liian usein, kun aina jollakin on jokin asia toimitettavana. Koulutustilassa on joskus ollut liian isoja ryhmiä. Joitakin pelisääntöjä on myös pidetty liian tiukkoina. Nykyään käydään paljon skype-palavereja, joten tietysti ärsyttää, jos joku on vallannut skype-tilan pidemmäksi aikaa muuhun käyttöön.

Olemme olleet uusissa tiloissa vielä aika lyhyen aikaa, joten sopeutumista pitää vielä harjoitella. Voi tulla esille jotain uutta fiksattavaa, jota ei vielä ole huomattu, tai voimme havaita työn sujuvan entistä paremmin. Tosiasia on, että ihan heti emme muuta muualle. Meidän kannattaa hioa työprosessejamme, ottaa rohkeasti käyttöön uusia työtapoja ja harjoitella digityöntekoa, johon suuntaan tämä yhteiskunta vääjäämättä kulkee.

Miten mahdollisia ongelmia voisi ratkaista?

Ongelmista pitää rohkeasti puhua. Niistä pitää keskustella avoimesti, ja niitä pitää ratkoa parhaan kykymme ja mahdollisuuksiemme mukaan. Olemme tiivis yhteisö, jossa on päivittäin mahdollisuus ottaa näitä asioita puheeksi niin johdon kuin työkavereiden kesken. Yksikkö- ja yt-kokoukset ovat myös paikkoja, joissa näitä asioita on syytä käsitellä.

Leena Metsäpelto iloitsee työympäristön väreistä. Hän pitää hyvänä asiana myös sitä, että monitilaympäristössä kertyy paljon askelia päivän aikana. Kuva Maria Turkia

Valtionsyyttäjä Leena Metsäpelto:

"Viihtyvyys on täällä kokonaisvaltaista"

Ennen Lintulahteen muuttoa Leena Metsäpelto ihmetteli, miten hän pystyy keskittymään työhönsä monitilaympäristössä ja mihin mahtuvat hänen paperinsa. Työskentely on kuitenkin sujunut hyvin.

– Vaikka minulla ei enää ole omaa huonetta eikä punaista valoa ovenpielessä, työnteko on ollut tehokasta ja miellyttävää. Olen aina löytänyt tarpeisiini sopivan työpisteen. Työpöytäni oli ennen yksi sekamelska, mutta nyt aloitan työni aina puhtaalta pöydältä. Päivittäispaperit ovat järjestyksessä kaapissa, josta otan niitä pöydälle asia kerrallaan. Nyt tiedän tasan tarkkaan, mitä minulla on meneillään. Kun syvennyn juuri siihen tehtävään, pienet taustaäänet etääntyvät.

Leenan harvoin tarvitsemat asiapaperit ovat kellarissa nimetyissä ja numeroiduissa mapeissa. Yläkerrassa hänellä on lista mappien sisällöstä. Kun hän on tarvinnut jonkin mapin, virastomestari on sen ystävällisesti noutanut.

Valtakunnansyyttäjänvirasto sijaitsee 8. kerroksessa. Terassilta avautuvat näkymät merelle. Terassia voi käyttää taukotilana tai työskentelyyn. Kuva Maria Turkia

Hänestä tuntuu hyvältä myös se, että uusissa tiloissa tulee keskusteltua paljon työkavereiden kanssa. On helppo ohimennen vaihtaa ajatuksia työstä ja on äärettömän yksinkertaista järjestää pikkuneuvotteluja, koska tarjolla on tilanteisiin sopivia tiloja.

– Täällä on käyty monta juridista keskustelua. Enemmän tulee kyseltyä linjauksista.

Vaikka Leena kuinka miettii, hän ei keksi mitään, mikä nykyisissä tiloissa olisi huonommin entiseen verrattuna. Hän arvostaa tilojemme yleistä siisteyttä ja selkeyttä:

– Kaikki paikat eivät ole täynnä paperia, eikä missään ole törkyä. Täällä on helppo hengittää, ja viihtyvyys on kokonaisvaltaista, Leena sanoo.

Hänen mielestään monitilaympäristö sopii syyttäjän työhön oikein hyvin.

– Sekä kihlakunnansyyttäjien että valtionsyyttäjien työstä aika suuri osa on rutiiniluontoista: mekaanista syyteharkinnan tai kanteluasian lopputuloksen kirjaamista, sähköpostiin ja kyselyihin vastaamista jne. Tällaiseen työhön käy mainiosti "puolihiljainen" tila. Kun taas edessä on suurta keskittymistä ja pohdintaa vaativa syyteharkinta, vaikea kanteluratkaisu, asiantuntijalausunto, valituslupahakemus tai asiaesittelyn valmistelu, valitaan hiljainen tila. Pidempikestoiseen työhön on tarjolla projektitila.

– Summa summarum: Kun työtehtävät ovat monipuoliset, monitoimitila on mitä onnistunein ratkaisu, Leena Metsäpelto sanoo.

Koulutussuunnittelija Tuula Koponen:

"Täällä tulee kohtaamisia"

Tuula Koposen mielestä uusien työtilojen kokonaisuus nousee plussan puolelle, vaikka vastoinkäymisiäkin on ollut. Kuva Maria Turkia

Entisissä tiloissamme koulutuksen väki työskenteli eri kerroksessa kuin muut työntekijät. Nyt koulutus sulautuu luontevasti osaksi muuta toimintaa, mikä tuntuu Tuula Koposesta mukavalta.

– Täällä on helppo pysähtyä ohimennen vaihtamaan ajatuksia työkaverin kanssa. Näissä tiloissa tulee kohtaamisia, hän sanoo.

Ongelmiakin on ilmaantunut – ennen kaikkea tekniikka on aiheuttanut ylimääräistä päänvaivaa, vaikka sen olisi tarkoitus helpottaa työtä ja opiskelua.

– Toivoimme, että koulutusluokassa olisivat asiat olleet kunnossa sisään muuttaessamme, mutta tekniikka ei ole taipunut uudenlaisiin tapoihin toteuttaa koulutuksia, Tuula harmittelee. – Lisäksi tietoliikenneyhteydet ovat katkeilleet, eivätkä koneet oikein tykkää jatkuvasta irrottelusta. Se taas on väistämätöntä, kun työpistettä vaihdetaan usein.

Jotain hyötyäkin ongelmista on ollut. Tuula kertoo oppineensa tietotekniikasta paljon viime kuukausina.

– Ja kun jotain oppii, sitä tulee samalla opetettua toisillekin.

Satunnaista vaivaa on joskus aiheuttanut vapaan puhelutilan etsiskely. Puutteista huolimatta kokonaisuus nousee Tuulan mielestä plussan puolelle.

– Tilat ovat kauniit, avarat ja valoisat, ja upealla terassilla saamme nauttia kesästä. Korkealla kun olemme, on ollut hauskaa välillä seurata lokin pesintää läheisen talon räystäskourussa.

Koulutustila tarjoaa modernin oppimisympäristön. Luokan kalustus on suunniteltu niin, että ryhmien muodostaminen ja opetusmetodin vaihtaminen käyvät hetkessä. Kuva Senaatti

Tarkastaja Tiina Rantanen:

"Valoisuus on ihana asia"

Tintti sijaistaa kirjaamossa ja on yrittänyt parhaansa mukaan parantaa ahtaan tilan toimivuutta. Kuva Maria Turkia

Tiina Rantasen mielestä uudet tilamme ovat erittäin viihtyisät. Hän kiittää erityisesti ilmavuutta sekä kalusteiden hyviä värejä ja muotoja.

– Valoisuus on ihana asia, ja terassi on mainio! Ikkunoista aukeavassa maisemassa on hyvä lepuuttaa silmiä. Tiloja löytyy erilaisiin toimintoihin, mutta jokaista tilaa en ole vielä ehtinyt testata. Löytämisen riemua on siis vielä edessä!

Ongelmia, joita Tiina on huomannut, ovat vedon tunne, ajoittainen puhelintilan puute ja kirjaamon ahtaus. Sopiva tila kulloiseenkin tehtävään on useimmiten löytynyt. Tiinan työpäivät ovat kuitenkin vauhdikkaita, ja eteen tulee arvaamattomia tilanteita.

– Joskus aamulla valittu työpiste on päivän mittaan osoittautunut epäsopivaksi.

Kaikki ei tule kerralla valmiiksi. Esimerkiksi tilojen pelisäännöt ovat vielä vähän keskeneräiset. Niiden luominen aloitettiin jo paljon ennen muuttoa, mutta käytäntö on tuonut muutostarpeita.

– Hyvässä yhteishengessä keskustellen pelisääntöjä muokataan vielä paremmin toimiviksi, Tiina sanoo.

Vetäytymistilat on tarkoitettu puheluiden, palavereiden, Skype-kokousten ja yksinäistä työskentelyä vaativien tehtävien hoitamiseen. VKSV:n vetäytymistilat on nimetty Suomen tuntureiden ja vaarojen mukaan. Henrika Räsänen ja Christer Lundström pitävät kokousta Rukassa. Kuva Senaatti
 
Julkaistu 20.6.2017